Polyphemus is zijn naam

 

‘Hallo daar,

ik ben Cycloop Polyphemus, de één- ogige Mascotte van de kunstenaar.

Voor eind 2012 leefde ik mijn saaie leven tussen mijn schapen in mijn grot nabij Makris- Oost-Macedonië in Griekenland, totdat ik dat vreemde verzoek kreeg van Hervé Missiaen die mijn hulp wilde om zijn regio ‘Vlaanderen’ terug op de wereldkaart te helpen zetten. Hij overtuigde me ervan de nieuwe mascotte te worden in zijn kunstproject. Hij wou me aanstellen als de nieuwe koning in zijn Land Der Blinden.

Vanwege zijn gedurfde droom en de steun die hij krijgt van 100 belangrijke persoonlijkheden, heb ik uiteindelijk geaccepteerd om hem te helpen.

 

" Ik was te breed om de grenscontrole te passeren" 

De lange reis, ergens in september 2012, was niet eenvoudig. Ze legden me op mijn rug op een vrachtwagen. Ik herinner me de problemen aan de Bulgaarse grens. Ik was veel te breed om de grenscontrole te passeren. Het aanmaken van een nieuwe douanecode duurde ook een eeuwigheid. Ik was schijnbaar de eerste cycloop die werd geïmporteerd! De reis op mijn rug nam meerdere dagen in beslag. Ik was erg benieuwd waar ik terecht zou komen. Ik voelde me uitgeput. ’s Avonds laat werd ik achtergelaten op een lawaaierige plek in een bruisend Vlaams stadje dat Waregem heet. Ik sta nu langs de E17, de belangrijkste verkeersader van Europa tussen Gent en Kortrijk. Dagelijks voel ik dat er minstens 400.000 ogen naar me kijken.

In het begin droeg ik een tijgerslipje om mijn kwetsbaarheid te bedekken. 4 dagen later, tijdens de nacht, werd mijn enige bescherming gestolen. Dit is de reden dat ik dus regelmatig naakt in het leven sta. !! 

 

  Cycloop is zijn slip kwijt

 

De lokale jeugd is dol op mij en op mijn aanwezigheid. Sommigen noemen me de piemelman, manneke pis of de naakte reus.

Ik lach in mijn vuistje als ik merk dat slechts 25% van alle vrouwelijke passanten weet dat ik maar één oog heb.

Maar wees gerust, met slechts één oog zie ik veel beter dan wie dan ook, ook al hebben ze 3 brillen op hun neus!

 

Elke morgen word ik ontevreden wakker"

Ik zie dat bijna iedereen dagelijks constant hun oude ratrace loopt. Elke dag zie ik dat de mensen meer bezorgd zijn en angst en onzekerheid  uitstralen. Ik kan het niet meer verbergen. Ik word nu elke ochtend wakker met een vreemd gevoel.

Wat zorgde ervoor dat toewijding werd vervangen door impotentie en gebrek aan respect voor de eigen schoonheid der natuur en haar eigen inwoners? Wat veroorzaakte onverschilligheid en angst? Wat is er gebeurd met de Vlaamse vechtlust van weleer ?

We weten allemaal dat ‘angst’ een negatieve energie is die geen richting heeft. Maar Vlaanderen heeft echter wel ‘richting’ nodig als het opnieuw het voortouw wil nemen in Europa, in de wereld.

Ik zeg je dat het goede democratische systeem van het verleden langzaam uitgezogen geraakt en dat de kranen van demotivatie en kennisarmoede volledig openstaan.

Politici, maatschappelijk betrokken bedrijfsleiders, burgers … Niemand kan nog aanwijzen waar of wanneer. De greep van de financiële crisis is niet verdwenen".

 

Ho ho ho, Maar mijn dag kan niet meer stuk als ik dagelijks minstens één zuur gezicht kan omtoveren in één prachtige glimlach !! “   

 

 

Het is ijskoud. Ook voor de bekende reus langs de E17 in Waregem.

Geplaatst door Radio 2 West-Vlaanderen op Dinsdag 3 januari 2017