Polyphemus is mijn naam

Polyphemus, de eenogige cycloop van Makris, Griekenland, werd meegesleept in een wervelend avontuur toen Hervé Missiaen, een gedurfde visionair, zijn hulp zocht om Vlaanderen in de mondiale schijnwerpers te plaatsen. In vervoering door de belofte van een grandioze rol, begon Polyphemus, vergezeld van zijn trouwe adelaar, aan een reis naar het Land der Blinden.

Maar het lot leek een ondeugend gevoel voor humor te hebben. Aan de Bulgaarse grens werd Polyphemus geconfronteerd met een bureaucratische nachtmerrie, waarbij zijn kolossale lichaam de conventionele douaneprotocollen trotseerde. Uiteindelijk, na veel ophef, kwam hij in Waregem aan, maar kreeg een ander soort uitdaging te wachten.

 

Cycloop is zijn slip kwijt

 

Zijn bescheidenheid werd letterlijk weggenomen toen vandalen met zijn beschermende kledij onderduikten, waardoor hij werd blootgesteld aan de blik van de wereld. Maar te midden van de chaos raakte Polyphemus verstrikt in een politieke schermutseling, waarbij zijn bestaan op de proef werd gesteld door de eisen van de Vlaamse regering.

Zijn ingenieuze baas liet zich niet afschrikken en bedacht een oplossing, waardoor Polyphemus mobiel en onaantastbaar werd voor bureaucratische rompslomp. Hun escapades trokken zelfs de aandacht van internationale figuren, waarbij een gedurfde ontmoeting met president Obama een blijvende indruk achterliet.

Maar te midden van het spektakel merkte Polyphemus dat hij diepere vragen over de toestand van de mensheid nadacht. Terwijl hij het meedogenloze streven naar materialisme en de erosie van de gemeenschapszin aanschouwde, besloot hij een baken van vreugde te midden van de somberheid te zijn.

Gemerkt met bijnamen en verkocht op een veiling, omarmt Polyphemus nu zijn nieuwe rol als ‘Medar’, een rondzwervende reus die glimlachen verspreidt op sportevenementen en beurzen. Door zijn bijzondere blik slaagt hij erin om een vonk van vreugde aan te wakkeren in de harten van degenen die hij tegenkomt, een herinnering aan de blijvende kracht van gelach in een wereld vol onzekerheid. En terwijl zijn voormalige baas door zijn enkele oog knipoogt, staat Polyphemus rechtop, een symbool van veerkracht en grenzeloos optimisme in een wereld die vaak in duisternis gehuld is.